Festivalul Internațional de Carte

TRANSILVANIA

Ediția a 9-a
28 septembrie – 1 octombrie 2023

Invitații FICT

În fiecare an ți-am făcut cunoștință cu cei mai faini autori, din diferite colțuri ale lumii. Acum am străbătut din nou globul pentru a realiza lista cu scriitorii cu care te vei întâlni în această toamnă.

Guillermo Arriaga

Mexic

 În această toamnă va urca în ringul FICT unul dintre cei mai aprigi, mai intenși și mai autentici autori contemporani de limbă spaniolă – Guillermo Arriaga.
Născut în 1958, Arriaga e un celebru scriitor, scenarist, regizor, producător mexican și fost boxer. Până ne vedem în Piața Unirii, își face încălzirea și se pregătește să ne ofere un meci de box de neratat, care are ca bază întreaga sa experiență cinematografică și literară.
Are colaborări ca scenarist cu genialul Alejandro González Iñárritu, la filme de neuitat precum “Amores perros”, “21 Grame” și “Babel”. Printre lucrările literare importante se reg[sesc  “Escadron Ghilotina”, “Un dulce miros de moarte”, “Bivolul nopții”. Și să nu uităm să punem în lumina reflectoarelor cea mai recentă capodoperă care a dat knock-out milioanelor de cititori care au pus mâna pe ea – “Sălbaticul” (2016).

David Machado

Portugalia

Cu un stil captivant și o creativitate debordantă,  David Machado e unul dintre cei mai talentați scriitori ai momentului. 
Născut în Lisabona în 1978, Machado e cunoscut pentru romanele sale premiate: “Fabulosul teatru al uriașului,” “Lăsați pietrele să vorbească,” și “Indice mediu de fericire” (câștigător al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură).
Cu o bogată colecție de povești captivante pentru copii, adolescenți și adulți, cărțile lui s-au bucurat de succes internațional, fiind traduse în peste cincisprezece limbi.

Dacia Maraini

Italia

Cu o carismă inconfundabilă și un talent desăvârșit, Dacia Maraini e una dintre cele mai apreciate scriitoare italiane! Cărțile ei au străbătut frontierele limbilor, piesele de teatru au fost jucate pe scene din întreaga lume, iar în anul 2014 scriitoarea a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Literatură.
Poveștile ei au ajuns și la noi! Așadar, dacă dorești să te pierzi în aventuri inedite, te poți apuca deja de unul dintre cele două romane traduse în limba română: „Lunga viață a Mariannei Ucrìa” și „Voci”.
Iar până ne vedem la cea de-a IX-a ediție, îți poți pregăti lista de întrebări pentru că o vei cunoaște pe Dacia Maraini în carne și oase!